Djerba

Op vakantie naar Djerba

  1. Home
  2. Vakantie
  3. Tunesië
  4. Djerba
  5. Djerba

Algemene informatie

Het eiland Djerba ligt in de Golf van Gabes in het Zuid-Oosten van Tunesië. Het eiland is slechts 28 kilometer lang en 22 kilometer breed, maar dit kleine paradijsje heeft heel veel heerlijks te bieden. Djerba beschikt over kilometers heerlijk wit zandstrand die de turquoise zee afbakenen (Sidi Mahrez en Sequia). In het binnenland vind je eeuwenoude olijfbomen, boomgaarden met vijgebomen en granaatappelbomen en verspreid over het eiland zijn nog vele Romeinse overblijfselen te vinden, maar wat je vooral aantreft, zijn de duizenden palmbomen en de vriendelijke bevolking waar het eiland bekend om staat. De hoofdstad van het eiland is Houmt Souk. Deze plaats was ooit een rustplaats langs een belangrijke handelsroute, hier zijn de bewijzen nog duidelijk van aanwezig, in de smalle straatjes van de souk kan je de handelswaar keuren; een rijk schouwspel van vele kleuren en geuren.

De meeste van de zo'n 100.000 inwoners, de Djerbi, wonen in huizen welke in de typische Menzel stijl zijn gebouwd. Dit zijn kleine kubusvormige huizen welke omgeven zijn door tuinen en muurtjes. Een aantal hotels is ook in deze stijl gebouwd.

Door het heerlijke klimaat kan je het jaar rond genieten van Djerba; bijvoorbeeld sportieve watersporten zoals windsurfen vanaf één van de vele stranden in elk seizoen of op onderzoek uit op de fiets over de prima wegen in de lente of de herfst, het is allemaal mogelijk.

Ook een aanrader is het Archeologisch Museum, in de hoofdstad, dat gevestigd is in een 15e eeuws fort. Een andere trekpleister is de Joodse synagoge La Ghriba en het bijbehorend klooster, ten zuiden van de hoofdstad, waarvan de funderingen nog dateren uit 584 v.Chr. In de restaurants op het eiland kun je vooral genieten van voortreffelijke visspecialiteiten en van lokale traditionele gerechten

In de plaatsen Houmt Souk en Midoun vindt je diverse banken waar je geld kunt wisselen.

Het weer

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max.
18ºC
17ºC
26ºC
21ºC
24ºC
29ºC
31ºC
31ºC
34ºC
27ºC
22ºC
19ºC
Min.
11ºC
12ºC
13ºC
14ºC
17ºC
21ºC
26ºC
25ºC
23ºC
21ºC
16ºC
12ºC

Populaire accommodaties

Praktische informatie

Hoofdstad:
De hoofdstad van Tunesië is Tunis.

Taal:
De officiële taal is Arabisch. Maar met Engels, Frans of Duits kun je vaak ook terecht.

Tijd:
In Tunesië is het in de zomer 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de wintermaanden is er geen tijdsverschil met Nederland

Religie:
De officiële religie in Tunesië is de Islam. Ca. 96% van de bevolking is moslim. De Islam speelt een grote rol in het leven van de Tunesiërs. De geschreven normen en waarden uit de koran streven zij na. Daarbij zijn familie en tradities belangrijk voor de Tunesiërs. Houdt tijdens jouw vakantie bij bezoeken aan religieuze gebouwen, zoals een moskee, rekening met kleding. Hierbij denkend aan bijvoorbeeld bedekte schouders en kniën. Dit uit respect voor het geloof.

Ramadan
In Tunesië speelt de Ramadan een belangrijke rol. Ondanks dat in de toeristische badplaatsen niet alles dicht is, is dit wel iets om rekening mee te houden. Ramadan 2024 zal van 11 maart t/m 9 april zijn, maar de exacte datum kan nog wijzigen (afhankelijk van de stand van de maan).


Valuta:
De officiële munteenheid is de Dinar. De koers van de Dinar bedraagt circa € 0,50 per 1 Dinar. De in- en uitvoer van Dinars (TD) is verboden. Je kunt Euro's wisselen bij aankomst op het vliegveld, bij banken en in de hotels. Ook kan men overal in Tunesië pinnen, dit geldt tevens voor de meeste vliegvelden. Niet in alle hotels is het mogelijk om te pinnen. Geld en travellercheques kun je wisselen bij een aantal hotels en bij de banken. De bekende creditcards worden algemeen geaccepteerd.
Tip:
Check voor je vakantie of je je betaalpas kunt gebruiken buiten Europa en activeer deze indien nodig.

Op vertoon van de wisselbonnen kan men overgebleven dinars bij een bank op het vliegveld terugwisselen. Je mag maximaal 30% van de wisselbonnen in Euro's terugwisselen, met een maximum van 100 dinars. Het is daarom verstandig om de wisselbonnen goed te bewaren.

Medische zorg in het buitenland
Voor deze bestemming heb je, in geval van medische zorg, een 111 formulier nodig. Deze kun je opvragen via jouw verzekering. De EHIC-pas (staat vermeld op de achterkant van je verzekeringspas) is op deze bestemming niet geldig.

Voltage:
Het voltage in Tunesië is over het algemeen 110 volt en 240 volt/60Hz, adapters, verloop- en universeelstekkers kun je het beste vanuit Nederland meenemen.

Reisdocumenten:
Om naar Tunesië te vliegen heb je een ID-kaart nodig. Meer informatie vind je op de website van de
federale overheidsdienst van Buitenlandse Zaken.


Vaccinatie:
Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen kijkt je op de site van LCR: https://www.lcr.nl/.

Telefoneren:
In Tunesië kun je met jouw mobiele telefoon telefoneren. Wij adviseren je om dit zoveel mogelijk te beperken, vanwege de hoge kosten die hiervoor worden verrekend. Informeer voorafgaand jouw vakantie hierover bij jouw provider. Wil je gebruik maken van het internet via jouw telefoon? Wij raden je aan om dit via een Wireless netwerk te doen. Zet ook altijd in het buitenland jouw dataroaming uit.

Alarmnummer:
Het alarmnummer van de politie is 197. Voor de brandweer bel je 198 en het alarmnummer van de ambulance in Tunesië is 190.

Eten & drinken:
De Tunsische keuken heeft een Mediterraans karakter. Bekende gerechten zijn couscous met kip of groenten en brik, een gerecht bestaande uit bladerdeeg en ei. Tajine is tevens een populair gerecht, bereid in de oven met vlees of vis en groenten. Voor wie van pittig houdt, kan met harissa de maaltijd meer spicy maken.

Het water is in Tunesië niet zoals je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Het beste kun je flessen water in de supermarkt of bij jouw hotel/appartement kopen. Let er op dat de flessen water zijn gebotteld.

Fooien:
Het is in Tunesië de gewoonte om een fooi van ongeveer 10% te geven. In restaurants is de fooi veelal bij de prijs inbegrepen.

Openingstijden:
De winkels in Tunesië zijn meestal geopend van 09.00-20.00 uur. De winkels in de souks zijn op vrijdag- en zondagmiddag gesloten.

Feestdagen:
Van april t/m oktober vinden de volgende feestdagen plaats:

  • 9 april Dag van de Martelaren
  • 1 mei Dag van de Arbeid
  • 22 maart tm 20 april Ramadan
  • 25 juli Dat van de Republiek
  • 13 augustus Nationale Vrouwendag
  • 3 september Herdenkingsdag
  • 15 oktober Dag van de Evacuatie


Hostess-service
Je wordt ontvangen door een lokale vertegenwoordiger.

Let op:

Indien je niet woonachtig bent in het land van vertrek, kun je mogelijk geweigerd worden in het hotel.